eenkindpolitiek

Omdat tegenwoordig men alleen nog in China erg bezig is met de één kind politiek zal ik het ook vooral veel over China hebben. In China wonen tegenwoordig meer dan 1,3 miljard mensen. Elk jaar komen daar nog eens 14 miljoen mensen bij. Dat is bijna de hele bevolking in Nederland. China kan al deze mensen niet aan. Er was te weinig voedsel, te weinig huizen etc. Daarom voerde de regering in 1979 de één kind politiek in. Dat houdt in dat men maar één kind mag hebben. Tweelingen zijn uitzonderingen. Sinds kort is het ook toegestaan dat men op het platteland twee kinderen mag hebben. Maar dan moet het eerste kind wel een meisje zijn.
Als je als getrouwd stel een kindje wilt moet je daar eerst een 1-jarige vergunning voor krijgen. Als het niet is gelukt om zwanger te worden binnen dat jaar, moeten ze wachten tot ze weer een vergunning krijgen. Dus iedereen die bevalt van een kindje in een periode dat ze niet zwanger mocht raken, is strafbaar! Als het dan ook nog eens een meisje blijkt te zijn, worden die kindjes vaak te vondeling gelegd of vermoord. Jongens kunnen namelijk beter voor de ouders zorgen als ze zelf oud of ziek worden. Als een vrouw een tweede kind krijgt is zij gedwongen om een abortus te plegen of om het af te staan. Anders zou zij namelijk een grote geldboete krijgen, die de meeste mensen niet kunnen betalen. Ook kunnen ze een gevangenisstraf krijgen of als ze het helemaal niet breed hebben mogen ze geen gebruik meer maken van de gratis voedselbonnen.
Veel vrouwen duiken onder, zodra ze weten dat ze een tweede kind verwachten. Na de bevalling zullen ze als het ware het kind verstoppen, zodat niemand er achter komt. Zoals het jongetje net in zijn dagboek ook vertelde. Omdat de regering dus niet mag weten dat men twee kinderen heeft, kan men het tweede kind ook niet registreren en heeft het dus geen recht op gezondheidszorg, scholing etc. Het kind bestaat dus eigenlijk niet.
nadelen van het eenkindpolitiek zijn:
1:er worden veel minder kinderen geboren in China dan dat eigenlijk voldoende zou moeten zijn
2:de balans tussen dood gaan en geboren worden staat vrij dicht bij elkaar zodat er minder mensen bij komen maar dat betekent ook dat als iedere oudere dood is China nog ''weinig'' mensen overhoudt om te werken en het land te onderhouden.
3.meestal als er een tweeling komt dan wordt er een naar het weeshuis gebracht en een gehouden en dat hoort niet.
4:als er per ongeluk een baby wordt gemaakt kunnen de ouders kiezen of een abortus plegen of het al opgegroeide kind afstaan aan het weeshuis of op straat zetten.
dit was in het kort de eenkindpolitiek.
check deze website ook voor meer info over de eenkindpolitiek